GultarpGen - kommentarer

 

Gultarp är en plats som ligger strax öster om Helsingborg mellan Ekeby (Skromberga) och Tågarp. Min farfar kommer därifrån, därför har jag tagit upp namnet. Namnet Gultarp betyder troligen torpet med något gult intill, t ex ett hus, blommor eller liknande.

 

Hur man använder GultarpGen

För att hitta personer i databasen skriver man ett namn i rutorna Efternamn och/eller Förnamn.

Alternativt klickar man på raden Efternamn lite längre ner, då får man en lista på de mest frekventa efternamnen som finns i databasen.

Klicka sedan på flikarna Anor och Ättlingar för att se släktträdet.

Under Anor finns åtta alternativ: Standard, Vertikal, Kompakt, Ruta, Endast text, Listad antavla, Media och PDF.

Under Ättlingar finns fem alternativ: Standard, Kompakt, Endast text, Registerformat och PDF.

Titta på alla alternativen!

Det finns en flik som heter Släktskap där man kan få ut en lista på relationen mellan två namn, om de har blodsband.

 

Underlag svenska familjer

Som primärt underlag vid sammanställningen av denna databas över min släkt, har jag använt min farmors anteckningsbok, anteckningar av Ulla von Magius, släktträd uppgjort av Jens Erik Albert Magius och släktträd över familjen Allesen de Fine Bunkeflod.

 

De flesta namnen för svenska familjer har jag kommit fram till genom att söka i följande: Arkiv Digital, DDSS, Stockholms stadsarkiv el "Rotemansarkivet",

SVAR, Tjörns släktforskare, Öckerööarnas Släktforskarförening, Sveriges dödbok, Sveriges befolkning 1970, Sveriges befolkning 1980, Sveriges befolkning 1990 och Begravda i Sverige.

 

Underlag danska familjer

Informationen om de danska släkterna har jag hämtat ur Arkivalieronline och DDD.

En viktig källa har varit en ”Slægtsbog før Julius Ingeman Damm og Ulriche Marie Pedersen” som ca 1969 togs fram av Dansk Slægtshistorie, Kjellerup, på uppdrag av medlemmar av familjen Damm. Den tar upp anor och ättlingar till Julius och Ulriche och den som önskar, kan få en elektronisk kopia av dokumentet i Word-format genom att mejla webmaster.

Uppgifter från boken Slægterna Olivarius og de Fine har också inkluderats i släktträdet.

 

Följande hemsidor har bidragit med information och inspiration:

 

Foreningen Pierre Dornonville de la Cours Slægt där jag har hämtat den mesta informationen om släkten la Cour. Länk till deras hemsida finns vid de namn som hämtats där.

 

Skeel-Schaffalitzky, Santasilia Här finns några gemensamma namn med de i GultarpGen, men måste närmast ses som ett komplement, eftersom jag i regel inte har kopierat något därifrån.

 

Studepranger där Charlotte Kjeldsen har dokumenterat släkten utgående från Jens Kieldsen som dog 1751. För många av individerna har Charlotte lagt upp särskild information.

 

Jag vill också hänvisa till hemsidorna Rosklildehistorie och Kannegaard and Skeel Family Tree där bland annat namnet Helene Marie Gulstad finns upptaget.

 

Jag har också fått hjälp på forumen Anbytarforum och DIS-Danmark när jag fastnat i sökningarna i kyrkoböckerna.

 

Kommentarer om de olika databaserna


Skannade dokument

Under den här rubriken listar jag sådana källor där materialet är inskannat. Det går alltså inte att göra en sökning på namn som i hemsidorna listade under rubriken Databaser.

 

Arkivalieronline är den plats där danska Statens Arkiver har lagt ut sitt inskannade material av kyrkoböcker och folketællinger. Det är en alldeles utmärkt källa med bra teknisk kvalitet som dessutom är gratis att använda.


SVAR Digitala forskarsalen
är platsen där Riksarkivet lagt upp kyrkoböcker, folkbokföringar, mm. Bl a finns det här en inskannad version av Församlingsutdrag 1930

Fotograferade dokument

Arkiv Digital är ett företag som specialiserat sig på att fotografera av kyrkoböckerna i färg med moderna kameror. Dessa bilder är av mycket högre kvalitet än de från Genline och SVAR, eftersom bilderna är fotograferade av originalet i stället för inskanning av en microfiche från mormonernas fotografering.


Databaser

Med denna rubrik avser jag sådana hemsidor där man skrivit av kyrkoböcker, husförhör, folkräkningar eller mantalslängder och registrerat dem i en databas som är sökbar via internet. Databaser distribueras också på CD/DVD-skivor, t ex dödboken, men dessa tas inte upp här då det ständigt tillkommer nya.

 

DDD är en databas där man skrivit av ett mycket stort antal av folketællingerne i Danmark. Observera att inskrivningen har gjorts av volontärer, varför man vid tveksamheter bör titta i originalet på arkivalieronline.

 

DDSS är en databas där man skrivit av kyrkoböcker för Skåne, Halland och Blekinge. Tyvärr är databasen långt ifrån komplett. Har man tur är det en riktig "guldgruva".

Riksarkivet SVAR har en databas där uppgifter från bl a 1880, 1890, 1900 och 1910 års folkräkningar har registrerats. Mycket användbar som komplement till husförhören/församlingsböckerna.


Stockholms stadsarkiv
har lagt upp sitt "Rotemansarkivet" i form av databas. Den avser folk som bodde i Stockholm slutet av 1800- och början av 1900-talen.


Sökmotorerer och stora databaser

Google och andra sökmotorer går givetvis att använda vid sökning av information på internet om en individ. Tyvärr blir det oftast alldeles för många träffar vid dessa sökningar. Jag har därför ofta använt hemsidor där man kan söka på individer och få adress till ursprunget för informationen. Det finns väldigt många och här är adress till några:

 

DISBYT innehåller information DIS medlemmar har skickat in för publicering. Finns en del faktafel men är trots det en utomordentlig inspirationskälla.

 

FamilySearch är en amerikansk databas där man ibland kan få bra tips om var man ska leta efter folk. En del uppgifter som fås fram där är inte alltid helt rätt, varför dubbelkoll är nödvändig. Databasen fylls på med 100-tals miljoner poster varje år (!), även med svenska uppgifter. Hjälp gärna till med att skriva av (indexera) kyrkoböcker! Tanken är att alla som är födda, vigda och döda i Sverige ska bli registrerade i denna enorma databas. Läs vidare här!

 

FamilyTreeSeeker och GenDex är andra databaser som innehåller uppgifter insända av släktforskare i olika länder. Ungefär som svenska DISBYT.

 

Föreningen Släktdata är en databas där man sammanställer en del av alla de små register som finns runt om i Sverige.

 

 

Maj 2018